0

Kas tead, miks on hea uni lapse jaoks oluline ja millele võiksid lapsevanemana keskenduda, et luua lapsele tervislikud magamisharjumused?

Ei ole saladus, et hästi puhanud lapsed on tervemad ja õnnelikumad. Neil on rohkem energiat ja parem lähtepunkt õppimiseks võrreldes nende lastega, kes magavad halvasti.

Meie aju areneb täielikult välja alles 21. eluaastaks ja seni on hea uni üks peamistest aju töö soodustajaks. Eriti vajalik on hea ja pika une nautimine just nooremate laste jaoks.

Sinu lapse päev on täis uusi kogemusi ja öösel vajab laps rahu ja mugavust, et kõiki uusi muljeid talletada. Kui lapse uni ei ole hea, siis hakkavad muljed kuhjuma ja aju ei ole valmis järgmise päeva rohkeid kogemusi tervitama.

Kvaliteetne uni suurendab lapse võimet keskenduda, meelde jätta ja olla loov. Samuti on uni ülioluline lapse lugemis- ja arvutamisoskuste edukaks arendamiseks.

Vähene, kehv või rahutu uni võivad takistada lapse ajus toimuvaid vaimseid protsesse, mõjutada lapse keskendumisvõimet ja toimetulekut väljakutsetega.

Kas teadsid? 

Hea une retsept ei seisne ainult magamistoa õhutamises ja tavapärasest magamaminekuajast kinnipidamises – see seisneb ka lapsele õige magamiskoha valikus. Voodi, koos sobiva madratsi, linade, teki ja padjaga, on lapse une jaoks määrava tähtsusega.

Mida noorem on laps, seda suurem on tema unevajadus.

Laste unevajadused on mingil määral individuaalsed. Samas näitavad erinevad uuringud, et paljud lapsed magavad liiga vähe. Niisiis, hea une retseptiks on sageli lapse unetundide arvu muutmine.

Mida noorem on laps, seda rohkem und ta vajab. 11-kuune laps peab tavaliselt magama 12–15 tundi päevas, samas kui 17-aastane noor peaks magama 8–10 tundi.

Kui laps ei saa piisavalt magada, võid peagi hakata märkama unepuuduse mõju. Laps õpib vähem ja tal on raske keskenduda.

Unevajadus lähtuvalt lapse vanusest


Kuidas tagada lapsele parim ööuni?

Lapsed, kes on olnud aktiivsed ja viibinud päeva jooksul palju värskes õhus, magavad öösel hästi. Samamoodi mõjutab lapse une sügavust ja kvaliteeti positiivselt ka murevaba päev.

Tervislikke magamisharjumusi saab luua keskendudes järgmisele neljale valdkonnale:

Tervislik kliima magamistoas

Veendu, et magamistoa keskkond oleks mõnus. Enne voodisse minekut tuuluta tekk ja padi. Nii saab madratsilt kerkiv niiskus aurustuda, muutes sisekliima tervislikumaks. Õhuta magamistuba ja vaata, et magamistuba oleks jahe - eelistatavalt 18–21 kraadi.

Igaõhtused magamise rutiinid

Julgusta last magama minema ja ärkama iga päev umbes samal kellaajal. See aitab tal välja arendada loomuliku korrapärase päevarütmi, nii et lapsel on lihtsam magama minnes lõõgastuda.

Mugavus

Vali lapsele madrats, lina, tekk ja padi, mis pakuvad parimat tuge ja mugavust.

Tervis ja ohutus

Voodikeskkond peab vastama kõrgeimatele ohutusnõuetele ja selles ei tohiks olla kahjulikke keemilisi aineid. Ideaalis võiksid lapse jaoks valida OEKO-TEXi-poolt sertifitseeritud tooted. Näiteks meie voodipesu Flexa Popsicle

Hea une neli sõpra - madrats, lina, tekk ja padi!

Nii nagu head magamisharjumused soodustavad head und, on lapse jaoks oluline ka tema vanusele, suurusele ja arengule sobiv voodi sisu.

Madrats

Vali lapse kehakaalule vastav madrats, mis aitab samal ajal reguleerida kehatemperatuuri. Oluline on jälgida, et madrats toetaks lapse selga.

Anname mõned soovitused madratsi valikuks:

Alla 40 kg kaaluva lapse puhul vali vaht- või lateksmadrats, mis kohandub lapse ja tema liigutustega. Lateks on ka allergiasõbralik, kuna tolmulestad ei suuda materjalis ellu jääda. Lateksil on soojust ja niiskust kandvate omadustega augud ning see aitab kehatemperatuuri reguleerida.

Kui sinu laps kaalub juba enam kui 50 kg, vali vedrudega madrats, kuna laps on nüüd piisavalt raske, et vedrusid alla suruda, pakkudes õiget tuge.

Madratsisoovitused


Lase enne madratsi ostmist lapsel seda proovida

Ühest vastust sellele, milline madrats sinu lapsele sobib, on keeruline anda, sest see sõltub nii lapse kehaehitusest kui ka kaalust. Meie soovitame sul lasta lapsel enne selle ostmist madratsit proovida.

Leidke parim madrats järgmise katsega:

Kui laps lamab külili, peaksid puusad ja õlad vajuma veidi madratsisse selliselt, et selg oleks täiesti sirge.

Kui laps lamab selili, ei tohiks selg ja kannad madratsisse vajuda. Proovige suruda kätt lapse seljaosa alla - kui seda on raske teha, pakub madrats lapse seljale head tuge.

Madratsi sobivuse joonis

Madratsite tüübid

FLEXA madrats

Madrats, mille ühel küljel on 3 cm geelikihiga lateksikiht, keskel 5 cm ulatuses külmvaht ja teisel küljel 4 cm latekskiht. Madrats on pööratav, et tagada kasvavale lapsele õige tugi. Õhukanalitega lateks tagab hea õhutuse ja viib niiskuse kehast eemale. Sobib tundliku naha või allergiatega lastele.

FLEXA lateksmadrats

Ühel pool madrstsit on 6 cm latekskiht ja teisel pool 6 cm külmvahu kiht. Õhukanalitega lateks tagab hea ventilatsiooni ja viib niiskuse kehast eemale. Sobib tundliku naha või allergiatega lastele. Madrats kohandub lapse kehaga.

Flexa madratsite tüübid

FLEXA vahtmadrats

12 cm kõrgune vaht kohandub hästi lapse liikumisega. Vahtmadratsil on hea ventilatsioon, mis hoiab ära lapse ülekuumenemise.

FLEXA vedrumadrats

Vedrumadrats koosneb 218 vedrust ruutmeetri kohta. Madrats on ümbritsetud 3 cm pehme painduva külmvahuga, et tagada lapsele suurem mugavus. Madratsil on hea õhutus, mis hoiab ära lapse ülekuumenemise.

 

Madratsikatete tüübid

Madratsikate on oluline, et aidata lapsel nautida mugavamat und. FLEXA on välja töötanud kolm erinevat katet, millest igaüks toetab erinevaid unevajadusi.

Bambuskate 

Sobib suurepäraselt tundliku naha või allergiatega lastele. Kate on antibakteriaalne, luues hügieenilise magamiskeskkonna. Samal ajal on sellel siidiselt pehme pind.

Eukalüptist kate 

Ideaalne lastele, kes öösel higistavad. Sellel on jahutav toime, nii et see aitab lapsel soojust kehast eemale viia. Kattel on hea võime niiskust imada, tagades kuiva ja mugava magamiskeskkonna.

Puuvillast kate 

Tegemist on 100% loodusliku materjaliga, mis on hingav ja pehme pinnaga. Selline kate aitab lapse kehal hingata ja kehatemperatuuri reguleerida.

 

Milline on täiuslik tekk sinu lapsele?

Parima suleteki valikul võiksid lähtuda järgnevast:

Tekk peaks vastama kehasoojusele

Mõne lapse kehatemperatuur on kõrge, teistel aga madal. Suletekk sobib sageli külma tundvale lapsele või kui laps magab jahedas toas. Lapsed, kes kogevad öösel kõrgeid temperatuuri kõikumisi, saavad kasu soojust reguleerivast tekist, mis kohandub pidevalt lapse soojustasemega.

Ei pikk ega lühike

Rusikareeglina peaks tekk olema vähemalt 30 cm pikem kui lapse pikkus ja 30 cm laiem kui lapse õlgade mõõdud. Lapse teki suurus võiks olla 100x140 cm (näiteks on sellise suurusega tekk Flexa Junior) ja täiskasvanu suletekk mõõtudega 140x200 cm (näiteks suletekk Flexa). Tavaliselt kasutavad lapsed 100x140 cm suurust suletekki umbes 1. eluaastast kuni 5. eluaastani. Sealt edasi juba täiskasvanu tekki. 

Suletekk peaks tunduma mõnus

Tekkidel on palju erinevaid täidiseid ja valiku tegemine on individuaalne valik. Kui sinu laps magab kõige paremini kerge ja õhulise suletekiga, vali suletekk. Tea, et teki kaal ja soojus võivad mõjutada seda, kas laps ajab öösel suleteki maha või mitte. Samas ei ole suleteki kaalul enamasti mõju selle sooja-andvusele. See, kui soe tekk on, sõltub siiski teki täidisest.

Milline on heaks ööuneks sobiv padi?

Lapsele padja valimisel peaksid arvestama erinevaid näitajaid, alates padja kõrgusest kuni suuruse ja täidiseni. Ideaalne padja kõrgus sõltub lapse magamisasendist.

Kui sinu laps armastab magada kõhuli, siis vali madal padi (samas ei ole kõhuli magamine soovitatav, kuna see põhjustab selgroo ebaloomulikku kõverdumist).

Kui laps eelistab magada seljal, siis vali keskmise kõrgusega padi.

Küljel magaja jaoks vali aga kõrge padi.

Padja sovibuse joonis

Kui kahtled, milline padi sinu lapsele sobib, lase tal patja enne ostmist proovida. Hea rusikareegel on see, et kui lapse kõrvad on õlgadega tasa, pakub padi kaelale optimaalset tuge.

Padja suurus

Padja eesmärk on toetada pead ja esimesed aastad ei vaja laps üldse patja. Aeg, mil lapsed hakkavad padjaga magama varieerub, kuid tavaliselt hakkab padjaga magama kaheaastane laps. Esimene padi on sageli lapsepadi, mis ei peaks olema liiga kõrge. Kui laps on umbes viis kuni kuus aastat vana, on loomulik minna üle täiskasvanute padjale.

Padja täidis

Suletäidisega padjad toetavad ja kohanevad lapse asendiga, kuna täidis on paindlik ning laps saab patja vormida ja kallistada nii, nagu soovib. Flexa sulepadjad leiate meie patjadevalikust.

Soovime sulle ja sinu lastele head und! 

Kommentaarid

Postita kommentaar

Sinu e-maili aadressi ei avaldata